Morkų sulčių nauda

Sunku patikėti, bet tokios mums paprastos ir įprastos daržovės kaip morkos gali padėti išspręsti pačias įvairiausias sveikatos problemas. Kokias?
 
Morkų sultys – geras vitaminų C, E, K ir daugelio B grupės vitaminų šaltinis. Jose taip pat apstu šarminių medžiagų, kaulus ir dantis stiprinančio kalcio. Įdomu, kad morkų sulčių molekulės, žiūrint pro didelio galingumo mikroskopą, atrodo analogiškos žmogaus kraujo molekulėms (hemoglobinui), dėl to šis gėrimas gerina kraujodarą ir stiprina imuninę sistemą.
 
Nereikia nei brangių maisto papildų, nei egzotiškų vaisių. Pakanka paprastų lietuviškų morkų, sulčiaspaudės ir šlakelio pirmo spaudimo aliejaus. Morkų sultys gerina savijautą, stiprina sveikatą ir padeda pagyti net nuo sunkių ligų. Kone stebuklingose morkų sultyse gausu fermentų, antioksidantų junginių – karotenų. 240 ml šviežiai spaustų sulčių turi labai daug vitamino A, labai lengvai įsisavinamo ir netoksiško.
 
Morkose itin gausu ne tik beta karoteno, bet ir liuteino, likopeno, zeaksantino. Visi kartu šie antioksidantai stiprina regėjimą, apsaugo nuo astigmatizmo, geltonosios dėmės degeneracijos, kataraktos ir glaukomos. Tačiau tai toli gražu ne visos gydomosios saldžių morkų sulčių savybės.
 
Karotenai garsėja tuo, kad gali padėti įveikti vėžį, padeda pašalinti toksinus iš virškinamojo trakto. Jie taip pat apsaugo nuo inkstų akmenų susidarymo, mažina cholesterolio sankaupas ant kraujagyslių sienelių. Morkų sultys daro organizmą atsparesnį bakterijoms, virusams ir mikrobams, stiprina imuninę sistemą.
 

Beta karotenas organizme virstantis į vitaminą A taip pat gerina odos būklę, skydliaukės, antinksčių liaukų ir reprodukcinės sistemos funkcijas. Kasdien vartojamas morkų sultys taip pat gali palengvinti aknės ir žvynelinės simptomus.
 
Morkų sultis taip pat turėtų pamėgti tie, kurie turi problemų su kepenimis. Jos valo kepenis ir skaido toksinus ir šalina iš žarnyno ir inkstų. Tačiau reikia būti atsargiems, nes per gausus sulčių vartojimas odai suteikia oranžinį atspalvį, kuris ne visiems patinka. Daugelis mano, kad odos spalva pasikeičia dėl morkose esančio beta karoteno, tačiau jei tai būtų tiesa, tai oda paraustų, valgant daug burokėlių ir pažaliuotų, valgant chlorofilo turtingas lapines daržoves.
 
Dideli morkų sulčių kiekiai išplauna iš kepenų toksinus. Inkstai nespėja visko pašalinti, todėl toksinai patenka į kraujotaką ir yra šalinami per odos poras. Dėl šios priežasties valantis kepenims oda gali pagelsti arba įgauti oranžinį atspalvį. Galima nuraminti, kad tai yra nekenksmingas procesas.
 
Kontraindikacijos
 
Nors morkų sultys pasižymi gausybe naudingų savybių, vartoti jas galima ne visiems. Morkų sultys nerekomenduotinos sergant skrandžio opalige, gastritu, kolitu, kai padidėjęs skrandžio rūgštingumas. Sergantiems diabetu šias sultis reikia vartoti labai atsargiai ir tik nedidelėmis dozėmis.
 
Per didelis šių sulčių kiekis gali sukelti mieguistumą, vangumą, galvos skausmą ar pakelti temperatūrą, taip pat, kaip jau minėta, nuo didelių kiekių pagelsta oda. Jeigu pastebėjote bent vieną iš šių simptomų, morkų sulčių kuriam laikui atsisakykite iš viso – grįžkite prie jų tada, kai savijauta pasitaisys. Ir, žinoma, stenkitės nebeperdozuoti.

» Rašyti komentarą