Antioksidantai maiste E300 – E399

Savaiminį maisto gedimą sukelia oksidacija, taigi antioksidantai yra skirti tam, kad kaip ir konservantai prailgintų maisto galiojimą. Be to, jie skirti ir skonio bei išvaizdos pagerinimui. Kaip ir visi kiti maisto priedai, antioksidantai žymimi raide E su skaičiais nuo 300 iki 399.

Kokie būna antioksidantai?

Antioksidantai skirstomi į natūralius ir sintetinius.

 

  • Natūralūs antioksidantai gaminami iš maisto produktų: arbatos, sojos, kavos, citrusinių vaisių, alyvuogių ir t.t. Natūralūs antioksidantai iš esmės yra nepavojingi.
  • Sintetiniai antioksidantai dažniausiai naudojami tokiuose produktuose kaip margarinas ir aliejus. Sintetiniai antioksidantai dažnai turi stipresnį poveikį nei natūralūs, tačiau savo sudėtyje jie turi toksiškų medžiagų, kenkiančių sveikatai.


Kokie antioksidantai nepavojingi?

 

  • E300 - Askorbo rūgštis
  • E301 - Natrio askorbatas
  • E302 - Kalcio askorbatas
  • E304 – Askorbilpalmitatas
  • E306 - Tokoferolių koncentruotas ekstraktas
  • E307 – Alfa-tokoferolis
  • E308 – Gama-tokoferolis
  • E309 – Delta-tokoferolis
  • E316 - Natrio eritorbatas
  • E317 - Eritorbinė rūgštis
  • E325 - Natrio laktatas
  • E326 - Kalio laktatas
  • E327 - Kalcio laktatas
  • E334 - Vyno rūgštis (L±)
  • E335 - Mononatrio tartratas Dinatrio tartratas
  • E336 - Monokalio tartratas Dikalio tartratas
  • E337 - Kalio natrio tartratas
  • E351 - Kalio malatas
» Rašyti komentarą
» Komentarai
Karolina
2019-08-21 16:36
Super
Valdas
2014-02-09 13:45
Tačiau jeigu nuo to priklauso sveikata, tai galima pasidaryti tiesiog atmintinę
Vaiva
2011-12-28 14:21
Tai štai tame ir problema, kad tų nepavojingų E mintinai visų neišmoksi, o ant etikečių tikrai niekas neparašys "šis E nuodingas"