Ką gerti ir valgyti, kad kasdien gautume pakankamai magnio bei kalcio?

Partnerio turinys
Šis turinys inicijuotas projekto partnerio
Ką gerti ir valgyti, kad kasdien gautume pakankamai magnio bei kalcio?

Daugelis žmonių, norėdami geriau jaustis, kruopščiai rūpinasi papildomu vitaminų vartojimu, tačiau neretai užmiršta, kad mūsų organizmui būtinos ir mineralinės medžiagos. Magnis ir kalcis – būtent tokie mineralai, kurių žmogui reikia kasdien, o jų trūkumas gali sukelti įvairius negalavimus. Kaip nesunkiai jų gauti su maistu ir vandeniu? 

 

Magnio ir kalcio nauda žmogaus organizmui 

 

Magnis yra ketvirtas gausiausias mineralas žmogaus organizme, todėl jo atsargos tiesiog būtinos gerai mūsų savijautai. Jis atlieka įvairias svarbias funkcijas ir yra būtinas, kad kasdien jaustumėmės energingi. Kiekvieną dieną sveikas žmogus magnio su maistu turėtų gauti apie 400–420 miligramų (vyrai), 310–320 miligramų (moterys). Visgi, jei tam, ką valgome ir geriame, skiriame mažai dėmesio, tokį kiekį pasiekti – sudėtinga. 

 

Jei trūksta magnio, gali atsirasti įvairūs nemalonūs pojūčiai: pykinimas, dažnai besikartojantis galvos skausmas, bendras silpnumas, sumažėjęs darbingumas, dalis žmonių pastebi ir pablogėjusį apetitą. Visgi, nereikia šių simptomų „nurašyti“ intensyviam gyvenimo ritmui, stresui, nes gali būti, kad jums tiesiog reikia papildyti magnio atsargas. 

 

Kalcis daugeliui asocijuojasi su tvirtais kaulais, stipriais dantimis, tačiau jis naudingas ir reikalingas bene visiems organizmo procesams. Remiantis LR sveikatos apsaugos ministro patvirtintomis rekomendacijomis, kalcio paros norma suaugusiam žmogui yra 900 mg. Svarbu atkreipti dėmesį, kad rekomendacija yra bendrinė, nes, pavyzdžiui, nesiskiria moterims ir vyrams. Visgi, neretai medikai didesnius kalcio kiekius rekomenduoja moterims, nes jų kaulai labiau linkę retėti. 

 

Taigi, jaučiamės ir atrodome geriau, kai mūsų organizme magnio ir kalcio yra pakankamai. Daugelis medikų dar ir papildys: gauti pakankamai magnio bei kalcio yra gyvybiškai svarbu. Ką daryti, jei šių mineralų jau trūksta ar dėl to, kad jų nepritrūktų? 

 

Kasdien planuokite, ką valgote ir geriate 

 

Kiekvienas mūsų esame savo sveikatos ir geros savijautos „kalvis“. Būtent dėl to labai svarbu kasdien apgalvoti, planuoti savo ir artimųjų mitybą. Kartais užtenka labai nedaug, pavyzdžiui, maisto produktus bei gėrimus parduotuvėje rinktis atidžiai – skaityti etiketes ir į krepšelį dėti tai, kas yra aukščiausios kokybės, natūralu, su papildoma nauda. Pavyzdžiui, kasdienis produktas – mineralinis vanduo: gali būti be jokios pridėtinės vertės, su pakeista natūralia struktūra arba gali būti natūralus, papildytas žmogaus organizmui taip reikalingais mineralais. 

 

Kalbant apie maisto produktus, turtingiausi magnio šaltiniai yra džiovinti vaisiai, riešutai ir sėklos. Nepamirkite kasdien suvalgyti po saujelę anakardžių, migdolų, džiovintų abrikosų ir pan. Ir dėl magnio, ir dėl kitų mineralų, į savo mitybą bent du–tris kartus per savaitę įtraukite žuvies, pavyzdžiui: oto, skumbrės, lašišos, patiekalus. Svarbu ir daržovės – rinkitės špinatus, avokadus, šparagines pupeles. 

 

Jei norime kasdien su mityba gauti pakankamai kalcio, turime į ją įtraukti kopūstus, brokolius, pupeles, avinžirnius, ropes, įvairias salotos (lapinius kopūstus, špinatus, rukolą, burokėlius ar ropių lapus). Taip pat patiekalus verta gardinti vegetariškais ingredientais: tofu sūriu, sojų varške. Didelė kalcio koncentracija randama ir riebioje žuvyje, o ypač – lašišose bei sardinėse. 

 

Magnis ir kalcis kasdien kartu su mineraliniu vandeniu 

 

Kasdien mėgautis natūraliu mineraliniu vandeniu, kurio sudėtyje yra magnio ir kalcio – taip pat geras sprendimas. Galime išgirsti pasakymą, kad vanduo – žmogaus gyvybės eliksyras. Kodėl? Jis labai svarbus palaikant normalią kūno temperatūrą, sąnarių veiklai, padeda iš organizmo pašalinti „atliekas“ per šlapimą, prakaitą bei tuštinimąsi. Vanduo taip pat saugo odą. Taip pat – kai kurie mineraliniai vandenys turi mūsų organizmui labai reikalingų mineralų, tokių kaip magnis ir kalcis. 

 

Kasdieniam vartojimui rinkitės natūralų, vidutinės mineralizacijos vandenį, pavyzdžiui, TICHĖ, kuris iš Lietuvoje esančių žemės gelmių (net 689 metrų gylio gręžinio) yra išgaunamas specialiu būdu, nepakeičiant jo savybių, struktūros, bet išsaugant vertes. Dėl šiame mineraliniame vandenyje esančių mineralų ir kitų naudingų medžiagų, papildančių mūsų mitybą, jis biologiškai yra itin vertingas. 

 

TICHĖ apdovanotas mineralais – 1378 mg/l, o iš jų 73 mg natūralaus magnio ir 220 mg natūralaus kalcio. Taip pat jame yra padidintas sulfatų kiekis ir kitų mineralų: natrio, chloro, kalio, fluoro, ličio, bromo bei hidrokarbonatų. 

 

Šiek tiek skirti dėmesio savo kasdienei mitybai, valgant subalansuotą, vertingą maistą ir geriant natūralų mineralinį vandenį, kuriame yra magnio bei kalcio, – nesudėtinga, tačiau efektyvu.

Komentarai

Ar žinote, kad...

Širdies ir kraujagyslių ligos – sveikatos sutrikimas, kasmet nusinešantis daugiausia žmonių gyvybių.

Kitas faktas